Club Nokia at LA LIVE! | Metal Wall & Ceiling Panels

Project: Club Nokia at LA LIVE!

Location:  Los Angeles, CA

Architect: Gensler

Products: METALWORKS RH215

The Challenge:

Club Nokia is located in the L.A. LIVE! entertainment complex. In addition to serving as a venue for musical acts, it also functions as a setting for cultural shows, special events, and private parties. Because the facility houses a number of different types of spaces, one of the goals of the design team was to link them together spatially.

The Solution:

Nearly 8,000 square feet of Armstrong METALWORKS RH215 Custom Ceiling and Custom Metal Wall Panels, in a custom charcoal color, were installed. The RH215 ceiling system offers a cost-effective solution for curved visuals by using flat panels faceted onto curved grid.

The Club Nokia ceiling features an extensive flat section, plus a vaulted barrel-shaped section that rises 20 feet above the floor to allow patrons on a nearby balcony to view the dance floor below.

Ceiling panels over food preparation areas, such as the bars, are butted against each other and unperforated to comply with local health department requirements. Ceiling panels in all other areas have gaps between them and are perforated and backed with a black acoustical fleece for sound control.

According to architect, Jason Jones, the ceiling became one of the central design elements because it not only offered one continuous surface that could link the spaces together, but could also impart a memorable, eye-catching look to the space. “

"We chose the METALWORKS system to create the ribbon-like form of our ceiling because of its flexibility and ability to create a seamless transition from ceiling to wall,” he states.

“The range of available perforations enabled us to select a pattern open enough to satisfy our acoustical criteria and closed enough to create the visual impression of a smooth surface,” he adds.

"We were also able to select a very neutral color that not only worked well within the palette of adjacent finishes, but also served as an effective backdrop for the color-changing LED lights located throughout the space.”