Veelgestelde vragen - Overige aspecten van systeemplafonds

Akoestiek & systeemplafonds   |   Brand en veiligheid van plafonds    |    Installatie en onderhoud van Armstrong-systeemplafonds    |   Overige aspecten van systeemplafonds   

 • 1. V:  Kan ik Armstrong-tegels en -ophangsystemen direct bij jullie kopen?

A: Onze producten worden alleen verkocht via erkende distributeurs met diverse verkooppunten door het land. U kunt een complete lijst van deze verkooppunten opvragen bij uw Technical Sales-team of via onze website.

Terug naar boven ^


 • 2. V:  Waaruit bestaan jullie minerale tegels?

A: Minerale tegels zijn gemaakt van een combinatie van de volgende, in de natuur voorkomende, bewerkte en gerecyclede materialen in diverse verhoudingen en afhankelijk van het type tegel: minerale wol, klei, perliet, cellulose en stijfsel, gemengd in een proces op waterbasis, waarna dit mengsel een warmtebehandeling krijgt. Vervolgens worden ze aan de zichtzijde afgewerkt met een verf op waterbasis of een gelamineerd vlies en verf. Al deze materialen zijn milieuvriendelijk en onze fabrieken werken conform ISO 14001.
Opmerking: Asbest wordt en is in welke vorm dan ook nooit gebruikt bij de productie van Armstrong-plafondtegels.

Terug naar boven ^


 • 3. Wat is het verschil tussen jullie zacht en hard minerale plafondtegels?

A: Alle Armstrong minerale plafonds bevatten minerale wol in verschillende hoeveelheden. 'Zacht' bevat een groot aandeel minerale wol en is daarom poreuzer, heeft een lagere densiteit, en is afgewerkt met een geverfd, gelamineerd vlies. Dit levert tegels op met een uitzonderlijk geluidabsorberend vermogen (tot 1,00 alpha w), al is hun overlangsgeluidisolatie middelmatig. Daartegenover staan 'harde' tegels met kleinere hoeveelheden minerale wol, grotere hoeveelheden klei, een lagere poreusheid en grotere densiteit. Dit levert een aanzienlijke geluidabsorptie op, maar de overlangsgeluidsisolatie is soms zelfs uitzonderlijk, tot wel een Dnfw van 43 dB.

Terug naar boven ^


 • 4. V:  Welke RAL-kleur heeft de witte verf op de minerale tegels van Armstrong?

A: Armstrong mengt zijn eigen verf en er is geen exacte match met een bepaalde RAL-kleur, al stemt de verf het meest overeen met RAL 9003. Als de exacte kleurafstemming tussen onze tegels en andere plafondonderdelen een probleem vormt, dan raden wij u aan om afwerkingsmonsters van alle belangrijke elementen met elkaar te vergelijken, voordat u een definitieve bestelling plaatst.

Terug naar boven ^


 • 5. V:  Wat is de overeenkomstige RAL-kleur voor het Armstrong-ophangsysteem in de kleur Global White?

A: Er is geen exacte overeenkomstige RAL-kleur voor Global White, al stemt de verf het meest overeen met RAL 9003. Als de exacte kleurafstemming tussen ons ophangsysteem en andere onderdelen een probleem vormt, dan raden wij u aan om afwerkingsmonsters van alle desbetreffende elementen met elkaar te vergelijken, voordat u een definitieve bestelling plaatst.

Terug naar boven ^


 • 6. V:  Wat is de werkelijke maatvoering van jullie 600x600 mm minerale tegels?

A: De maximale afmetingen zullen nooit groter zijn dan 594x594 mm, maar er zijn wel kleine negatieve toleranties.

Terug naar boven ^


 • 7. V:  Wat wordt met een nominale afmeting bedoeld?

A: Nominaal duidt op een richtmaat, d.w.z. het houdt geen rekening met toegestane productietoleranties. Dus een tegel van 15 mm dik kan in werkelijkheid 14,6 -15,4 mm dik zijn.
Zo verwijst de nominale maat van een tegel van 600x600 mm naar de module, die de dikte van het ophangsysteem meerekent, zodat de maximale afmeting van de tegel 594x594 mm is (ook hier is een kleine negatieve tolerantie mogelijk).

Terug naar boven ^


 • 8. V:  Wat is de U-waarde van jullie plafondtegels?

A: Er bestaat geen U-waarde voor een afzonderlijk element, zoals een tegel in een systeemplafond. De U-waarde is een waarde voor de warmteoverdracht van een volledige samengestelde constructie (zoals een dakconstructie), met alle betreffende onderdelen. Onze basisbrochure bevat informatie over de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) van onze plafondtegels die kan worden gebruikt voor de berekening van de U-waarde (bijv. door een installatietechnisch ingenieur).

Terug naar boven ^


 • 9. V:  Wat is het voordeel van luchtcirculatie door een plafondplenum?

A: Luchtcirculatie kan vochtige lucht verwijderen die anders zou condenseren op koude oppervlakken en eventueel schade kan veroorzaken aan bouwkundige delen en het systeemplafond.

Terug naar boven ^


 • 10. V:  Wat is relatieve vochtigheid (RV) en waarom is dit belangrijk?

A: De relatieve vochtigheid geeft het relatieve niveau aan - op een schaal van 0-100% - van de waterverzadiging van de lucht. Het is de verhouding tussen de werkelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht en de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan opnemen bij een bepaalde temperatuur. Daarom moet %RV altijd worden vermeld voor een bepaalde temperatuur.
In gebouwen moet vochtigheid worden beheerst om optimale omstandigheden te kunnen creëren voor:

Menselijk comfort en welzijn
Specifieke productie-/onderhoudsprocessen
Betrouwbaarheid van elektronische apparatuur
Het in goede staat houden van gebouwonderdelen en materialen
Energiebesparing

Terug naar boven ^


 • 11. V:  Wat is een dampremmende laag?

A: Dit is een bouwmateriaal, meestal een dun plastic membraan, om het transport van waterdamp door een bouwdeel waarin het is verwerkt, te verminderen. Deze lagen worden gebruikt (zijn nodig) in plafondplenums met weinig of geen thermische isolatie, waar de kans bestaat op condensatie, waardoor waterdruppels op de achterzijde van het plafond kunnen vallen, met vervuiling of schade als gevolg.

Terug naar boven ^


 • 12. V:  Kan ik het plafondplenum gebruiken als ruimte voor afzuiging van retourlucht? Welke tegel kan ik het beste gebruiken?

A: In principe kan een plafondplenum worden gebruikt als ruimte voor afzuiging van retourlucht, mits goedgekeurd door de architect en/of installatieadviseur. Er bestaat geen 'best' bruikbare tegel, omdat de keuze afhangt van de toegestane luchtdoorlatendheid via het plafond. Voor sommige van onze plafonds hebben we gegevens over luchtdoorlatendheid. Onze minerale tegels met lage densiteit zijn waarschijnlijk niet geschikt door hun poreusheid.

Terug naar boven ^


 • 13. V:  Welk product beveelt u met name aan voor geluidbeheersing in zeer vochtige ruimtes?

A: Onze Ceramaguard tegel is geschikt voor gebruik onder omstandigheden tot 100% RV en biedt daarnaast een geluidabsorptie van 0,55(MH) alpha w. Een dergelijke absorptie, gebruikt in ruimten met waarschijnlijk weinig of geen andere geluidabsorberende afwerking, zal een aanzienlijke bijdrage leveren in de beheersing van nagalm in de hoge en middenfrequenties.

Terug naar boven ^


 • 14. V:  Moet het ophangsysteem worden geaard?

A: Armstrong Ceiling Solutions heeft een onafhankelijk rapport uitgegeven waarin wordt vastgesteld dat onze plafonds onder normale omstandigheden niet hoeven worden geaard.

Terug naar boven ^


STAAT HET ANTWOORD DAT U ZOEKT ER NIET TUSSEN?

We helpen u graag!

Telefoon: +31 (0) 76 5230200 (NL) +32 (0) 2230072 (BE)